Pensioensparen

Het gemiddelde pensioen in België bedraagt 1119 euro. Vaak bedraagt uw wettelijk pensioen nog niet de helft van uw huidige netto-inkomen. Een extraatje boven op uw wettelijk pensioen is dus meer dan welkom. Omdat u ook tijdens uw pensioen volop van het leven wilt genieten.

Fiscaal voordeel

Het fiscaal voordeel van pensioensparen geeft uw spaarinspanningen vleugels. In 2016 kunt u tot 940 euro storten. Dit levert een belastingvoordeel van 30 % of 282 euro op. U betaalt daardoor ook nog eens minder gemeentebelastingen.

Pensioensparen kan via diverse types verzekeringscontracten waarbij elk type contract zijn eigen kenmerken heeft op vlak van risico en rendement. Wij staan u dan ook graag bij om op zoek te gaan naar uw behoefte en hiervoor het passende contract voor te stellen.

TIP Start zo snel mogelijk met pensioensparen. Als u ermee begint op 25 jaar, dan zult u op uw 65ste 30% meer kapitaal terugvinden dan iemand die pas op zijn 30ste begint te sparen.

Opgelet:

  • U moet minstens 10 jaar gespaard hebben om voor de belastingsvoordelen in aanmerking te kimen. Beginnen voor de leeftijd van 55 jaar is dus aangewezen.
  • Het is niet aangeraden om uw gespaarde geld voor uw 60ste op te nemen. Doet u dat toch, dan moet u een extra belasting betalen op het opgenomen bedrag. Ga daarom na hoeveel geld u kunt missen vooraleer u het in pensioensparen investeert.